Få styr på din fryser
En undersøgelse (Epinion) viser, at ca. hver anden dansker har mad i fryseren, som aldrig bliver brugt - og halvdelen af os har maden liggende i fryseren i over et år, inden den bliver smidt ud. Ifølge undersøgelsen er det ren og skær forglemmelse for fire ud af fem af os, når vi ikke får spist maden i vores fryser. Det må vi gøre noget ved!
Hold orden i fryserens skuffer
Udnævn hver skuffe til at have sit eget indhold, for eksempel grønt og brød i den nederste, kød i den midterste og småting i den øverste, for eksempel køleelement, isterninger, frosne bær og små madrester.
Hold orden i kummefryseren
Brug kurvene og udnævn hver kurv til at have sit eget indhold, for eksempel brød, pålæg, isterninger, frugt og grønt osv. Læg de mindste ting øverst. Der findes mange måder at holde orden på:
- Skriv direkte på fronten af fryser med en whiteboard-tusch
- Lav en seddel med indhold
- App til at holde orden, vi anbefaler disse: FryserTjek og Nowaiste
Frys fladt
Frys fladt i fryseposer ved at mase for eksempel det hakkede kød til en flad pandekage og tryk luften ud. I køledisken i supermarkedet er særligt pålæg stablet i små kasser på højkant. Det samme kan du gøre i dit køleskab eller i din fryser for nemt at få et supergodt overblik. Lav små bakker ud af papkasser, hvori du kan stable dine madvarer – hurtigt og overskueligt!
Holdbarhed i fryser:
- Mager fisk: 3-6 måneder
- Fed fisk: 1-2 måneder
- Fede kødtyper: 3 måneder
- Magert kød: 6 måneder
- Magert vildt: 18 måneder
- Hakket kød: 2-16 måneder, magert kød holder længst. Fedt kød holder kortest
- Fjerkræ: 3-10 måneder afhængigt af hvor fedt kødet er
- Frugt og grøntsager 10-12 måneder
- Bagværk 2-8 måneder afhængigt af fedtindholdet
- Gryderetter højst 3 måneder
Kilde: Fødevarestyrelsen